Почистването може не само да поддържа дома ви чист, а- извършването му по определен начин засяга мозъка, доказаха канадски учени от изследователския институт Rotman Baccrest в Торонто.

Според тях основният орган на централната нервна система извлича несъмнена полза от него. Учените смятат, че периодичното почистване е един от начините за предотвратяване на свързана с възрастта деградация на мозъка, деменция.

Науката знае, че физическите упражнения имат положителен ефект върху мозъка ни, но ние показваме, че същото важи и за домакинската работа. Това прави мозъка по-обемен и по-специално увеличава количеството сиво вещество, казва съавторът на изследването Ноа Коблински.

Участниците в проучването били 66 души на средна възраст 71 години без психични разстройства. Всички те били подложени на здравни и когнитивни оценки и сканиране на мозъка. За последното, наред с други неща, бил определен обемът на целия мозък, сивото и бялото вещество. Когнитивната оценка взела предвид свойствата на паметта, вниманието, скоростта на обработка на информацията и функцията на изпълнение.

Била взета под внимание и физическата активност на субектите - в същото време физическите упражнения, физическата активност в рамките на домакинството и в свободното време били разделени.

Анализът на събраните данни показал, че „възрастните хора, които прекарват повече време в домакинска работа, като почистване, готвене или градинарство, имат по-голям мозък.

Освен това този ефект не зависи от това колко упражнения са изпълнявали участниците.

Според изследователския екип може да има няколко причини за увеличаването на обема на сивото вещество, когато почиствам апартамент. Първо, тази дейност засяга сърцето и кръвоносните съдове по същия начин, както физическите упражнения с ниска интензивност. Това е важно, тъй като състоянието на сърдечно-съдовата система влияе пряко върху мозъка. На второ място, домакинската работа изисква планиране и организация - тези процеси изискват активиране на мозъчната дейност, което допринася за формирането на нови неврологични връзки дори в напреднала възраст.

В предишни проучвания беше установено, че мозъкът се разпада от бездействие, продължително седене на едно място. Разнообразните домакински дейности предотвратяват този вид физическо бездействие, което е допълнителен бонус за здравето на мозъка.