Болна щитовидна жлеза, автоимунни заболявания, тумори, неврологични лезии могат да се крият зад такова явление като лагофталм.

Лагофталмът е известен също като „заешко око“. Хората с тази патология не затварят напълно клепачите си по време на сън. Анастасиос Канелопулос, д-р професор по офталмология в Нюйоркския университет обясни в интервю защо може да възникне това незакриване.

Много хора не затварят очите си напълно по време на сън, обяснява офталмологът. Някои изследвания показват, че тази характеристика е присъща на 20 процента от населението на земята. В повечето случаи лагофталмът е лек, пролуката между клепачите е много тясна и като правило не се забелязва.

Сънят с отворени очи е по-често при жени, при млади хора на 20-30 години и при бебета. Бебетата обикновено го надрастват през първите две години от живота си, пояснява проф. Канелопулос.

Той обяснява, че при хората, които спят с отворени очи, механизмът за отпускане на мускулите, отговорен за затварянето на клепачите, е нарушен. Експертът посочва

причините за това нарушение.

Вродена особеност.

Увреждане на мускулите на клепачите поради инфекция, възпаление или нараняване.

Парализа на някои лицеви нерви поради състояния като парализа на Бел, инсулт, тумор, различни невромускулни или автоимунни заболявания (като синдром на Guillain-Barré).

Хипертиреоидизъм, при който очите стават изпъкнали.

Неуспешна блефаропластика или други операции, след които се появяват белези по клепачите.

Какви са

симптомите

Очите, които остават частично отворени по време на нощен сън, не се къпят в защитна слъзна течност по същия начин, както очите, чиито клепачи са напълно затворени. Получените симптоми са подобни на синдрома на сухото око.

Сухота.

Усещане за чуждо тяло.

Парене в очите.

Зачервяване на очните ябълки.

Замъглено зрение (главно при събуждане сутрин).

Повишена чувствителност към светлина.

Сърбеж в очите.

Умора през деня.

Хората обикновено не осъзнават, че не спят правилно. Ако мислите или вашите близки ви казват, че спите с отворени очи, трябва да се свържете с оптометрист, за да установите възможната причина за този проблем, съветва проф. Канелопулос.