Има по-ефективна форма за контрол на теглото от пресмятането на калориите, твърдят американски учени от медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк.

Учените препоръчват да обръщате внимание на отделните видове продукти, което е по-сериозен подход от простото пресмятане на калории. Защото вие може да броите само въглехидратите, а такова хранене е вредно и небалансирано. Докато някои от мазнините въобще не способстват за трупане на килограми, а обратното - помагат да се избавим от него.

Специалистите обръщат внимание и на това, че дори продуктите с еднаква калорийна стойност влияят различно на телесната маса. Храни като риба, ядки, зехтин и пълномаслено мляко например, помагат за нормализиране на теглото, независимо от високата си калорийност. Други продукти със същата и дори с по-ниска калорийност, като обезмаслените млечни продукти например, оризът и т.н., са по-малко полезни. Друг пример са протеините, които за разлика от въглехидратите, могат за продължително време да ви избавят от чувството за глад. Така че трябва да отдавате предпочитание на правилните типове продукти и тогава с теглото ви всичко ще е наред, препоръчват експертите.