Жегата съвсем не е най-доброто време за спортуване. Освен ако това не е свързано с потапяне във водата. Изтощителното физическо натоварване може да доведе до обезводняване и до топлинен удар. Ако все пак не можете без тренировки, то поне имайте предвид тези 5 прости правила, които ще ви помогнат да преодолеете всички трудности за спортуване в жегата.

Носете със себе си вода

Най-важната част за безопасна тренировка, е своевременното попълване на организма с недостига от течността, която той изразходва с потта и изпаренията. В горещините лесно може да получите обезводняване на организма, особено ако практикувате изтощителни натоварвания на открито.

По време на тренировките е препоръчително да пиете по 150-200 мл вода на всеки 15-20 минути. При това за час и половина – два преди тренировката е важно да изпиете 2 чаши вода.

Лек екип, който не задържа потта

Дрехата, с която спортувате, трябва да е лека и удобна. За спортуване не са подходящи  дрехи от материи, които добре попиват потта. Например, коприната попива добре влагата, правейки дрехата тежка и неудобна. Специалната спортна дреха трябва да е на основата на „дишащите“ материи, което ще помогне на потта да се изпарява и ви оставя сухи.

Препоръчително е в жегата да носите дрехи в светли тонове, които да отразяват слънчевите лъчи.

По-леки натоварвания

Тренировките в жегата са много по-тежки. Честотата на сърдечните съкращения се увеличава, тъй като организмът изпраща повече кръв към кожата, за да я охлади и се осъществи терморегулацията в организма.

За да не се превърне тренировката в стрес за организма, в жегата правете по-простички упражнения. Съкратете продължителността на тренировката, като внимателно следите за самочувствието си. Ако почувствате умора, добре е веднага да я прекратите.

Тренирайте сутрин рано

В горещините най-доброто време за тренировки е преди обед. Рано сутрин все още не е толкова горещо и можете по-лесно да спортувате. Освен това утринните занимания със спорт са доста по-полезни от дневните и вечерните. Така ще се заредите с енергия за целия ден и ще ускорите метаболизма си.

Слънцезащитни средства и очила

Слънцезащитните средства са необходими не само за плажа. Ако в жегата се занимавате със спорт на открито, то осигурете на кожата си добра защита и носете слънчеви очила. Използваните слънцезащитни козметични средства и очила не бива да пропускат ултравиолетовите лъчи. Кремовете трябва да защитават от ултравиолетовите лъчи и да са водоустойчиви.