Болката в краката може да се дължи на усилие, но може да бъде и индикатор за по-сериозен здравословен проблем, като венозно заболяване или кръвни съсиреци.

Когато вените и клапите на вените в краката не работят правилно поради анормални промени в кръвния поток и разтягане на венозните стени, в тях могат да се образуват кръвни съсиреци. Симптомите на такива кръвни съсиреци се различават в зависимост от местоположението им в тялото и от това дали те напълно запушват съда или само частично и дали се откъсват. Британският учен и съдов хирург професор Марк Уайтли обяснява това пред Express, като идентифицира симптомите на четири вида кръвни съсиреци, които могат да се появят в краката.

Артериална тромбоза. Най -честата причина за разстройството е натрупването на атеросклеротични плаки в артерията. Артериалните тромби са по-рядко срещани от венозните, но те по -често се отделят и провокират опасни състояния под формата на миокарден инфаркт или инсулт. Когато се образуват в ръцете или краката, в засегнатия крайник може да се появи силна болка, студ и изтръпване.

Дълбока венозна тромбоза (ДВТ). Този вид тромбоза обикновено се проявява с подут и болезнен крак. Ако кръвният съсирек е в подбедрицата, тогава прасецът боли и тази болка често се бърка с мускулен спазъм. Когато съсирекът е във бедрените вени или таза, целият крак може да бъде подут и болезнен.

Белодробна емболия. Емболът е кръвен съсирек, който се откъсва от мястото на закрепване и навлиза в кръвния поток, което може да пренесе съсирека в артерия и да я блокира. Белодробната емболия, дължаща се на запушване на белодробна артерия от тромб, обикновено се проявява с внезапна суха кашлица и усещане за недостиг на въздух. В много сериозни случаи засегнатото лице може да изкашля кръв и да се почувства много зле поради спада на кръвното налягане. Експертът обаче казва, че много по-често хората изпитват задух и имат постоянна кашлица, понякога с болка при вдишване.

Тромбоза на повърхностни вени (флебит). Това означава възпаление на венозните стени, което може да бъде хронично и остро. Най -често се случва флебит на долните крайници. Характерните симптоми за този вид тромбоза са напрежение и силна болезненост на вената, зачервяване и удебеляване на кожата, локална хипертермия (треска), появата на червени ивици по местоположението на венозния съд.

Проявата на симптоми, които карат човек да подозира наличието на кръвни съсиреци, е сериозна причина за посещение на лекар, подчертава ученият.

За да предотврати образуването на кръвни съсиреци, той препоръчва повече да се движите и да правите упражнения, да ставате по-често от стола и да се разтягате, докато работите в седнало положение, и да държите краката си в повдигнато положение с помощта на стойка. Също така пийте много течности. Дехидратацията води до сгъстяване на кръвта, увеличавайки риска от венозен съсирек, напомня лекарят.