В сезона на бушуващи инфекции е важно организмът да получава достатъчно цинк - минералът ефективно подпомага имунната система и осигурява профилактика на настинките. Това припомня руският  гастроентеролог, кандидат на медицинските науки Марат Зинатулин.

В профила си в Instagram лекарят обяснява защо сега е особено важно да се набавя пълноценен цинк. Този микроелемент участва в хормоналния метаболизъм, осигурява добро състояние на косата и ноктите и помага на телесните тъкани да се регенерират по-бързо в случай на увреждане.

Но това, което е актуално в момента, е, че помага за укрепване на имунната система.

Лекарят предупреждава, че дефицитът на веществото влияе отрицателно върху способността на организма да се противопоставя на инфекции и увеличава склонността към сезонни заболявания.

При липса на цинк защитните клетки на организма - Т-хелпери и Т-убийци - се синтезират в недостатъчно количество. В резултат имунната система отслабва, обяснява лекарят.

Цинкът има свойството да спира размножаването на риновируси, които са причинителите на обикновената настинка, допълва той.

Препоръчителният дневен прием на минерала е 7-10 mg.

Цинкът не се натрупва в тялото, той трябва да се набавя ежедневно - например от храната. Най-добрите източници са животински продукти: говеждо месо, морски дарове, сирене. Овес, бразилски ядки, кайсии, сини сливи и сушени смокини са богатите на този микроелемент сред растенията.

Въпреки това, придържайки се към здравословна диета, трябва да запомните, че някои здравословни храни могат да попречат на усвояването на цинк в организма - например пълнозърнестите и бобовите култури се отличават с тази способност, обяснява гастроентерологът. Докато лимонената киселина подобрява наличността на микроелемента.