Много хора имат високи нива на кръвна захар без диабет, като това при преглед това се оказва преддиабетно състояние. Американската диабетна асоциация заявява, че и

Има евтина храна, която може ефективно да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар под контрол, правейки тялото по-устойчиво на диабет, категорични са от Американската диабетна асоциация, според които бобът е начело в списъка на суперхрани за диабет.

Известен е положителният ефект на бобовите върху кръвната захар, който се дължи на изобилието от фибри. Установено е, че при хора с диабет фибрите помагат за забавяне усвояването на глюкозата. Фасулът и другите бобови растения са богати на разтворими фибри, които не само помагат за контролиране на нивата на кръвната захар, но също така насърчават растежа на полезни чревни бактерии.

Освен това бобовите растения се характеризират с нисък гликемичен индекс (ГИ), което означава, че нивата на кръвната захар след консумацията им няма да се покачват рязко, а постепенно и няма да станат опасно високи.

Храни с нисък ГИ са необходими за контролиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Бобовите правят това по-добре от много други нишестени храни.

Какво е важно. Натрият трябва да се следи, когато се яде консервиран боб, тъй като високият прием на натрий може да повиши кръвното налягане – което вече е изложено на риск от високо кръвно налягане при диабетици.