Възможно ли е да се намали риска от сърдечен пристъп и то само за месец и половина?! Възможно е, твърдят учени от университетите в Глазгоу и Лисабон.

Начинът е много прост – топите хляб в студено пресован зехтин, споделят учените пред  The Daily Mail. Тестовете и анализите на урината показали, че редовната употреба на зехтин подобрява ефективността на химичните сигнали, свързани с намаления риск от исхемична болест на сърцето.

Четири чайни лъжички зехтин, което приблизително прави 20 мг дневно, са достатъчни за възрастен човек, обясняват учените. И ако не можете да пиете само зехтин, може просто да топите в него хляба си. 

Ефектът от зехтина бил проверен с помощта на 69 доброволци, които до момента не използвали всекидневно зехтин. Всеки ден те включвали в менюто си по 20 мл. зехтин с ниска или висока концентрация на фенолни съединения, които правят зехтина толкова полезен. Експериментът продължил шест седмици. След тях бил проведен анализ на урината на всеки от участниците. Експертите търсили определени пептиди, произведени от разпада на протеините. Тези пептиди са свързани със сърдечни заболявания и представлявал биомаркери, показващи наличието на заболявания преди появата на симптомите. Тъкмо по биомаркерите учените успели да установят, че приемането на зехтин е намалило риска от исхемична болест.

Освен фенолните съединения, позитивен ефект произвеждат и мастните киселини омега-6, поясняват експертите. Те блокират реакцията на тялото към възпаление при хронични заболявания, артрит и сърдечни проблеми. Омега-6 намалява кръвното налягане и подобрява съотношението между полезни и вредни мазнини в тялото.