Обичате шоколад? Забранено ви е! Умирате си за кисели краставички? Не ви ги препоръчва лекарят!

Много хора по различни причини – било то диабет, хипертония или само баналното затлъстяване, трябва да се откажат от вкусните сладости. А това е толкова, толкова мъчително трудно!

Има и такива, които не обичат вкуса на продуктите, които са безкрайно полезни за организма ни и – представете си – не искат и да накусят плодове и зеленчуци.

Спокойно! Вече има изход. Намериха го британски учени от Лондонския градски университет, които създадоха уникален прибор Taste Buddy, който ще промени коренно живота на такива хора, пише The Daily Mail.

Устройството въздейства на вкусовите рецептори с помощта на топлинни и електрически сигнали. Taste Buddy представлява две пластинки с ширина около два сантиметра, които са свързан с масивен процесор. Пластинките се закрепват към езика. Засега приборът може да предизвиква само сладки и солени вкусове.

За да се позволи сладкият вкус, Taste Buddy се нагрява бързо и стимулира вкусовите рецептори, реагиращи на топлината. А когато на други рецептори се въздейства със слаб електрически ток, човек чувства солен вкус.

В момента специалистите усъвършенстват устройството така, че скоро то да може да превръща вкуса на тофу във вкус на пържола или пък броколи във вкус на шоколад.

Прекрасно, нали?