Три са главните опасности при тренировки в жегата, обяснява авторът на международната фитнес-програма Super 5 Александър Мироненко пред руските медии, като обяснява защо.

Обезводняване

Когато тренирате на открито под слънчевите лъчи, вие губите повече влага, отколкото при обикновена тренировка. С потта губите не само вода, но и необходимите соли, без които се нарушава работата на всеки организъм. Такива тренировки не бива да се смятат за безполезни, те са опасни!

Сухост в устата, жажда, слабост, намалена работоспособност, главоболие, световъртеж, гадене – това са първите признаци на обезводняване, за които „По-здрави днес“ е писал много пъти. Дори само 5%-но намаление на нивото на течността в организма води до появата на задух, отпадналост на мускулатурата и нарушено сърцебиене.

Как да го избегнем?

15-20 минути преди всяка тренировка трябва да изпивате по две чаши вода.

По време на тренировките трябва да пиете през всеки 10-15 минути по 100 мл вода.

След всяка тренировка трябва да измервате пулса си и когато той се спусне в зоната на „покой“ до 60, изпивайте 500 мл вода.

Препоръчително е да пиете специални изотонични напитки, съдържащи необходимите витамини и минерали. Може да направите и свои, като добавите във водата няколко части лимон.

Колкото по-интензивни са тренировките ви, толкова повече течности трябва да пиете

Средно в денонощието са ни необходими около 33 мл вода на килограм телесна маса. Но по време на тренировките потребността от течност нараства до 50-60 мл и повече, тоест двойно. Следете за самочувствието си и не допускайте признаци на обезводняване. Ако те се появят такива, прекратете тренировките.

И не забравяйте, че прекалено голямото количество вода в организма е също толкова опасно, както и нейният недостиг. По-добре е да пиете по-често по по-малки количества, но редовно през целия ден.