Десетгодишен е цикълът, свързан с повишения риск от съпружеска изневяра, установиха американски изследователи. Резултатите от изследването им, публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, показват, че склонността на съпрузите да кривнат встрани се усилва с настъпването на всяко ново десетилетие от живота им – тоест на възраст 29, 39, 49 и пр. години. И това с най-голяма сила важи за мъжете.

Авторите анализирали данни от сайт за онлайн запознанства, предназначен за вече обвързани хора. Регистрираните в този сайт били над 8 милиона мъже. Експертите успели да разкрият, че възрастта на над 950 хиляди от тези мъже завършва на деветка, а статистическата вероятност от тяхното присъствие в сайта превишава с 18% случайната величина. Що се отнася до жените, то тази закономерност била по-малко изразена.

Изследването, отнасящо се до кръшкането, станало част от серията от 6 изследвания, посветени на изучаването на хората, осъзнали факта, че са изживели поредните 10 години от живота си. Учените открили, че в навечерието на всяко следващо десетилетие хората са склонни да го разглеждат като нова епоха, да търсят нов смисъл в живота си и да преразглеждат жизнените ценности, като променят изцяло поведението и битието си. Включително и като търсят интимни връзки навън от семейството, промяна на местоживеенето, на работата, раздяла със семейния партньор и дори самоубийство.

Друго изследване на учени от университета Бригъм Йънг в Юта пък разкрива, че бракът става нещастен след 10 години съвместен живот.