Яденето на висококачествени сложни въглехидрати, т.е. пълнозърнести храни, е свързано с по-малък риск от развитие на диабет тип 2, показа нов анализ, проведен върху повече от 200 000 души.

Изчислено е, че високият прием на въглехидрати е свързан с по-висок риск от диабет тип 2, казва ръководителят на изследователския екип Ким Браун, професор в Медицински център на университета „Еразъм“ и Харвардската школа по обществено здраве. Разгледахме дали този ефект е различен за висококачествените въглехидрати и нискокачествените въглехидрати, които включват рафинирани зърнени храни, захарни храни и картофи, пояснява ученият.

Проф. Браун представи новите резултати на виртуална конференция, организирана от Американското общество за хранене (ASN).

Екипът на американските учени анализирал данни от три проучвания, които проследяват доставчиците на здравни услуги в Съединените щати. Сред тях 69 949 са жени от медицинско проучване за кърмене, 90 239 жени от второто проучване за сестринско здраве и 40 539 мъже от здравно проучване. Заедно проучването включва повече от 4 години проследяване, по време на които са докладвани 12 000 случая на диабет тип 2.

Учените наблюдавали нисък риск от диабет тип 2, когато висококачествените въглехидрати заместват калориите от наситени мастни киселини, мононенаситени мазнини, полиненаситени мазнини, животински протеин и растителен протеин. Те открили също, че замяната на нискокачествени въглехидрати с наситени мазнини, но не и други хранителни вещества, е свързана с по-малък риск от диабет тип 2.

Тези резултати подчертават важността на разграничаването на въглехидратите от висококачествените и нискокачествените източници при оценка на риска от диабет, коментира проф. Браун. Провеждането на подобни проучвания върху хора с различен социално-икономически произход, етноси и възрасти ще помогне да се разбере как тези заключения се прилагат за други групи.