Човечеството е закачено за социалните мрежи. Хората търсят новинарския ефир толкова дълго, че става това им вреди. Приблизително 10% от интернет потребителите всъщност не могат да контролират колко дълго са онлайн.

И в крайна сметка не забелязват колко раздразнителни стават, ядат повече пред компютъра или таблета. А това са само първите симптоми на пристрастяването, което се сравнява с наркотичното.

В името на зрелищната снимка или видео за постване, младите хора дори умират снимайки се. Това е плашещо, като се има предвид, че всеки трети жител на планетата използва социалните мрежи. А в страни като Великобритания тийнейджърите прекарват около 14 часа седмично със смартфона в ръце. Хората спират да живеят собствен живот и живеят в илюзия.

Вътрешните сили на Силиконовата долина предупреждават, че социалните мрежи са предназначени първо да отвлекат вниманието ви, а след това успешно да го продадат на рекламодателите и да спечелят много пари. Всякакви харесвания, възможност за превъртане през новини и проверка на съобщения, анонимни комуникации, дори и дизайн – това са все технологични трикове, с които да ви пристрастят. Изследванията показват, че

последствията от „живота“ в социалните мрежи причиняват:

безсъние;

депресия;

тревожност;

страда не само психиката, но и мозъкът.

Зависимостта от социалните медии те кара да живееш в илюзия, а не в реалност.

Как да преодолеем зависимостта

Опитайте се да се върнете в реалността, срещайте се по-често с приятелите си, намерете хобита, които не са свързани с джаджи, пътувайте, общувайте се с хора тук и сега.

Постарайте се да се отървете от навика да фотографирате храната, местата, където ходите и мислено да формулирате коментари за предстоящите публикации.

Ограничете броя на мобилните приложения и заглушете телефона. Страхът от пропускане на важна информация увеличава зависимостта ви от социалните мрежи.

Създайте си навик да четете поне по няколко страници от книгата преди лягане. И оставете таблета в друга стая.

Следете колко време прекарвате в интернет.

И ако осъзнаете, че не сте в състояние сами да се справите със зависимостта от социалните мрежи, непременно се консултирайте с психолог.