Зимата е сезон, когато по-често слагаме на трапезата пикантни храни с надеждата да се подкрепим и загреем. Но това неизбежно се отразява на стомашно-чревния тракт. Как да се храним правилно, за да поддържаме червата здрави? Препоръките са на нашите консултанти.

Балансирано хранене

Необходимо е да се поддържа баланс на всички необходими за организма вещества - протеини, мазнини и въглехидрати. Освен това в диетата трябва да присъстват различни минерали и други вещества, които да помогнат на червата да останат здрави.

Фибри

Яденето на храни с фибри е задължително. Те се съдържат главно в пресните зеленчуци, плодовете и зърнените храни. Поради липсата на този компонент са възможни запек и дисбиоза, което води до проблеми за чревното здраве.

Естествена храна

В диетата не трябва да има полуфабрикати, пушени меса и други вредни ястия. Те съдържат консерванти, оцветители и твърде много сол, което провокира чревни възпаления и унищожаване на полезната микрофлора.

Щадящо готвене

Методите на готвене трябва да са щадящи - варене, задушаване, печене. Ако има много пържени, мариновани или пикантни ястия, тогава са възможни процеси на гниене, дразнене на чревната лигавица и нарушаване на перисталтиката.

Редовна храна

Оптимално е това да става 4-5 пъти на ден - задължителни са закуската, обядът и леката вечеря. Останалото трябва да са леки закуски. Честите, но не твърде обилни похапвания ще помогнат за поддържане и съхраняване на чревното здраве.

Физическа активност

Не можете да се надявате, че седейки на едно място всеки ден, ще намерите желаното чревно здраве. Туризъм, спортуване, плуване, колоездене - всичко това ще има благоприятен ефект върху гладката мускулатура на червата.

Ограничете лекарствата

Не трябва да приемате лекарства без лекарско предписание. Това се отнася най-вече за антибиотиците и болкоуспокояващите, които влияят неблагоприятно на полезните бактерии и унищожават чревната лигавица.

Хигиена

Необходимо е да спазвате правилата за лична хигиена, за да не се развият чревни инфекции и да не се появят паразити в червата.