Лекарите от Американската сърдечна асоциация казват, че солта трябва да се консумира в малки количества. Те препоръчват да ядете не повече от 1,5 g сол на ден - това е не повече от чаена лъжичка.

Прекомерният прием на сол заплашва човек с развитието на различни заболявания. За да установят, че има много сол, лекарите обявиха признаците, които показват прекомерното количество сол.

Жажда. На първо място е жаждата, която човек чувства след прекомерна консумация на сол. Голямото количество сол води до сухота в устата, човек иска постоянно да пие.

Отоци и подуване. Жаждата води до отоци. Течността се задържа от тялото и се появяват подувания както на лицето, така и на краката. Може да се наблюдава и подуване на корема.

Главоболие. Преяждането със сол може да доведе до главоболие. Ако приемате много сол, съдовете на мозъка могат да се разширят и в резултат на това да ви боли силно глава.

Високо кръвно. Поради предозиране на натрий, кръвното налягане може да се повиши. Излишната сол увеличава натоварването на сърцето, поради това налягането се повишава.

Увреждане на бъбреците. Прекомерният прием на сол може да увреди бъбреците. Заради солта, протеинът в урината се повишава, което може сериозно да наруши функционирането на отделителната система. Също така, голямото количество солена храна може да бъде причина за камъни в бъбреците.