Все по-популярен става напоследък така нареченият боулдъринг или катерене по стена в зала. А специалистите твърдят, че това катерене действа по-ефективно и от антидепресанти.

Катерачеството съвсем не е само класически алпинизъм, покоряване на високи върхове и скали. Популярният боулдъринг не изисква нито сложна и скъпа екипировка, нито загуба на време за пътуване до Непал или Чили.

Боулдърингът е „алпинизъм-лайт“ – тоест по-лека и достъпна форма на катерене, а възможности да се практикува под ръководството на опитен треньор има във всеки по-голям град по света.

Занимания с боулдъринг препоръчват като ефективно средство за намаляване проявите на класическа депресия и американските учени от Университета в Тусон, Аризона. Резултати от техния експеримент по темата били представени на последната конференция на Асоциацията на американските психолози в Бостън.

Ефективността на боулдъринга като антидепресант учените доказали по време на двумесечни изследвания. В тях участвали над 100 пациенти с диагноза „клинична депресия с умерена тежест“. Половината от участниците започнали да се занимават с боулдъринг, а другите – не. Заниманията с боулдъринг били по 3 часа всеки ден от споменатите два месеца, като учените оценявали тежестта на депресията при тях преди и след всяка тренировка.

В края на тренировъчния период тежестта на депресия при практикуващите боулдъринг намаляла до „лека“. Докато понижение на симптомите на депресия не били отбелязани при нито един от участниците в контролната група.