Напоследък замърсеният въздух у нас става все по-актуален не само за големите градове. Как да засилите защитата на тялото и белите дробове от вредното въздействие на мръсния въздух? Има начин и той е като коригирате диетата си по определен начин, обясняват експертите и дават препоръки как най-добре да го направите.

Замърсяването на въздуха се превърна в глобално явление и е една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Твърдите частици, прах, сажди и вредни химикали в мръсния въздух могат да бъдат изключително опасни за тялото. Някои от леките симптоми, които могат да се появят след излагане на токсичен въздух, включват затруднено дишане, запушване на носа, кашлица, хрипове, дразнене на очите, сърбеж, умора и главоболие. Сред по-сериозните проблеми са развитието на астма, бронхит, рак на белия дроб, сърдечно-съдови патологии.

Укрепването на имунната система чрез хранене може да допринесе много за предотвратяване на вредното въздействие на мръсния въздух върху тялото. Храните, обогатени с основни хранителни вещества, му помагат да се възстанови от пристъпи на грубо замърсяване, като прочиства системите си, особено дихателните пътища, казват експертите пред Times Now.

Ето някои хранителни съвети от експерти за защита на тялото и белите дробове от излагане на мръсен въздух.

Консумирайте цитрусови плодове. Цитрусовите плодове са богати на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали в тялото от замърсители във въздуха. Благодарение на комбинацията от витамин С, фолиева киселина и фосфор, те предотвратяват образуването на ракови клетки и подобряват притока на кръв, което е важно за добрата белодробна функция.

Яжте ядки и семена. Тези храни са богати на витамин Е и омега мастни киселини, които повишават устойчивостта на организма към замърсяване на въздуха.

Пийте сок от моркови. Пиенето на чаша сок всеки ден е един от най-добрите естествени начини за предотвратяване на рак на белия дроб. Морковите са отличен източник на витамини А, В-6 и С - тяхното „сътрудничество“ ефективно укрепва имунната функция.

Пийте зелен чай. Богатата на антиоксиданти напитка помага в борбата със симптоми като възпалено гърло, запушване на носа и кашлица. Пиенето на зелен чай е полезно и за намаляване на дразненето на белите дробове, поддържане на тялото хидратирано и на дихателните пътища чисти.

Използвайте билки. Тулси (свещен босилек) , босилек, куркума, копър са мощни репеленти срещу замърсяване - те могат да укрепят белите дробове и да им помогнат да се прочистят от вредните вещества. Експертите заявяват, че ежедневната консумация на смес от естествени билки е полезна за решаването на много здравословни проблеми, свързани със замърсяването на околната среда.