За спешната необходимост от намаляване на консумацията на месо поради увеличения риск от рак и други проблеми, предупредиха наскоро международни експерти. Скорошни проучвания обаче показват, че възрастните спокойно могат да ядат червено месо и преработени месни продукти, съобщава Remedium.

Направен е анализ на редица научни трудове за връзката между консумацията на месо и развитието на ракови, сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. В резултат на това се оказа, че с намаляване на количеството червено или преработено месо, консумирани в три порции седмично, има леко понижение на риска от развитие на тези заболявания, но това намаление не е статистически значимо.

Пълното отхвърляне на месо заплашва с инсулт, предупреждават експерти от Оксфордският университет. В продължение на 18 години те наблюдавали приблизително 50 000 души и установили, че вегетарианството увеличава риска от инсулт поради развиващ се дефицит на някои витамини в диетата. Вегетарианците и веганите са с 20% по-висок риск от инсулт от месоядните, доказало изследването.