Един от големите митове при спорта е, че изгарянето на мазнини започва едва 30 минути след началото на тренировката. Така ли е наистина?

Изгарянето на мазнини започва чак след 30 минути спортуване.

Упражненията за по-малко от половин час едва ли са от полза за стройността, а това кара мнозина да обмислят и отлагат тренировките, защото разполагат с по-малко време. Но те грешат, както показват различни изследвания. Ефективни са дори десет минути тренировка между две или три минутна почивка. В хода на изследването физическата форма на участниците се увеличила значително и процентът на телесните мазнини намалял.

Кратките тренировки са по-добри от липсата на тренировки въобще, въпреки че е неоспоримо, че изгарянето на мазнини започва най-добре след 30 минути.

Мускулната болка показва ефективна тренировка.

Това е другият мит. По-специално за мъжете това е една от десетте „спортни заповеди“, базирани на мотото „Няма болка - няма печалба“. Тук обаче важи и обратното. Мускулната болка възниква поради микротравми на претоварени мускули.

Мускулната болка след тренировка сигнализира, че мускулите вече се нуждаят от няколко дни почивка, за да се възстановят. Затова не тренирайте възпалените мускули, както често се препоръчваше в миналото. Това само увеличава времето за регенерация, но по никакъв начин не повишава мускулната сила и издръжливост.