Преди да заредите есенно-зимния гардероб, обърнете внимание на препоръките на експертите. Ако има нужда да попълните гардероба си, винаги е по-добре да обърнете внимание на синтетичните материи, казват те. Защото има няколко ситуации, когато синтетичното облекло е по-подходящо. Кои са те?

При много студено време

За да се предотврати хипотермия и измръзване, експертите съветват да обличате няколко слоя леки и свободни дрехи. В този случай трябва да започнете със синтетичното бельо. Синтетичните влакна са добри в това, че дори и да абсорбират влагата, те няма да позволят критични загуби на топлина.

За спортни тренировки

Синтетичните тъкани изсъхват бързо, така че са по-удобни. А бегачите на дълги разстояния силно се препоръчва да избягват памучните фланелки и да ги заменят със синтетични аналози, които са точно оразмерени, за да предотвратят триенето на кожата.

С изключение на случаите с костюмите за художествена гимнастика или спортни танци, които, както предупреждават експертите от  Американският колеж по дерматология, могат да причинят развитието на акне.

При изпотяване

Има заболявания, при които човек се поти много: например хиперхидроза или хипертиреоидизъм. Лекарите често съветват хората с такава диагноза да изоставят синтетичните тъкани. Препоръката има смисъл, но въпреки това за тези хора е добре да изберат „средната позиция“.

Ако потта причинява неудобство, обърнете внимание на два аспекта: как тъканта бързо абсорбира влагата и колко бързо я отстранява от повърхността на кожата ви, позволявайки й да се изпари.

Памучните чорапи например, успешно ще се справят с първата задача, но не и с втората. Комбинацията от естествени и синтетични влакна ще свърши и двете, като остави кожата ви суха. Синтетичните тъкани, които „дишат“, вече не са мит и скоро могат да се превърнат в пълноценен компонент на дерматологичната терапия.