Бременните и майките-кърмачки да се откажат от рибата с високо съдържание на живак, препоръчват здравни специалисти от Щатите. Какви нива на живак обаче са потенциално опасни и кои видове риба могат да навредят на бебето?

Американското Управление по санитарен надзор върху качеството на хранителните продукти и лекарствата (FDA) обнови ръководството си по употреба на риба за бременни и кърмачки, като и сега препоръчват яденето на 2-3 порции риба седмично. Но към препоръките добавят и списък с високи и ниски съдържания на живак в отделните видове.

Рибите, които бременните и кърмачките трябва да избягват са акула, риба меч, големоглав, дебел тон, марлин, кралска скумрия, както и така наречената tilefish. Нивото на живака в тях било пресметнато с използването на данни на FDA.

Рибата с ниско съдържание на живак включва в себе си най-популярните видове, които два-три пъти седмично да добавяте в менюто си. Това са аншоа, скумрия, така наречената маслена риба, сом, треска, писия, хек, херинга, кефал, сьомга, сардина, миди, скариди, калмари и пъстърва. Веднъж седмично може да си позволяват и шаран, морски и океански костур, камбала и бяла риба тон.

По данни на FDA половината бременни жени ядат по-малко риба и морски продукти, отколкото се препоръчва. А рибата си остава изключително полезен продукт, благодарение на голямото количество белтък и здравословни мазнини, които съдържа. Тези хранителни вещества помагат за растежа и нормалното развитие на бебето.

Напомняме, че живакът влияе негативно на нервната, имунната и храносмилателната система на плода, на неговия мозък, бели дробове, кожа и очи. Съществува теория, че токсичното въздействие на живака е причина за ниския IQ при 1,5-2 милиона деца, които ежегодно се раждат в Европа!