Около 12% от всички пациенти по света са жертви на медицински грешки, установило проучване на американски учени от Университета в Манчестър. Тези пациенти умират или получават инвалидност за цял живот.

Около един на всеки осем пациенти, които отиват на лекар, след това страдат от неговия непрофесионализъм, пише British Medical Journal.

В статията се казва, че около 12% от пациентите, при оказване на медицинска помощ, страдат от медицински грешки, които в половината от случаите биха могли да бъдат избегнати.

Най-често се допускат медицински грешки в хирургичните и интензивните отделения, по-рядко в акушерските звена. Като цяло авторите твърдят, че "медицинските грешки са сериозен проблем в лечебните заведения".

Констатациите на учените се основават на резултатите от анализа на 70 наблюдателни изследвания, включващи 337,025 пациенти.

В 49% от случаите това са грешки, направени от лекарите при предписване на лекарства или някои методи на лечение, в 23% от случаите - при извършване на хирургични операции, в 16% от случаите пациентите са имали инфекции, 49% - предписващи лекарства или други методи на лечение.

Авторите на проучването апелират за сериозен контрол за предотвратяването на такива грешки.