Слънчевата светлина е пряко свързана със здравето на сърдечно-съдовата система, подозирал Тобиас Акле, доктор по медицина и професор по анестезиология в Университета на Колорадо. Подозренията му били потвърдени от редица изследвания, показващи, че през по-мрачните зимни месеци броят на сърдечните удари се увеличава в цялата страна, включително и в такива слънчеви щати като Аризона, Хавай и Калифорния.

Последният факт довел американския лекар до идеята, че това се случва не толкова заради продължителността на слънчевото греене, колкото до неговата интензивност.

Ученият решил да изпробва хипотезата си върху мишки. Експериментите показали, че държането на гризачи на силна светлина за седмица значително повишава защитата им срещу сърдечно-съдови заболявания. Допълнителни експерименти показали, че седмица излагане на гризачите на ярка светлина значително намалява увреждането на сърдечната тъкан след индуциран инфаркт.

Но какъв е механизмът на тези явления? Допълнителни изследвания установили, че светлината влияе на гена PER2, който контролира циркадните ритми. Активирането на гена чрез ярка светлина осигурява защита на сърдечно-съдовите тъкани от исхемия чрез укрепване на кръвоносните съдове. В същото време светлината повишава нивата на аденозин - вещество, което играе роля в регулирането на сърдечния ритъм.

Интересното е, че слепите мишки не получили никакви ползи от осветлението. Това предполага, че ключова роля играе възможността за визуално възприятие.

След като приключили експериментите с мишки, учените преминали към експерименти върху хора. Здравите доброволци били изложени на половин часова интензивна светлина (10 000 лукса). Преди и след всяка сесия от участниците вземали кръвни проби.

Светлинната терапия както при хората, така и при мишките, активира PER2-зависимия метаболизъм, открили учените. В допълнение, триглицеридите в кръвта на участниците намалявали, докато инсулиновата чувствителност и метаболизма, напротив, се увеличавали.

Очевидно интензивната светлинна терапия е обещаваща стратегия за лечение или предотвратяване на исхемия. Възможно е да се провеждат и леки сесии в навечерието на сериозни операции, за да се предотврати увреждане на сърцето. Теоретично могат да се разработят и кардиопротективни лекарства, действащи въз основа на откритите механизми, надяват се учените.