Интересен компонент, който ще помогне за нормализиране работата на червата, почистване на кръвта и укрепване на имунната система, откриха учени. И този компонент се оказа, че са щурците.

Вкусно или не – въпросът е спорен, но ползите от щурците са невероятни. Тези открития се подкрепят от сериозен експеримент с хора.

В проучването са участвали 20 доброволци, половината от които яли за закуска и обяд храна, гарнирана с кулинарни щурци. Това помогнало на учените да установят, че насекомите са изключително полезни за човешкото тяло.

Такава диета подпомага възстановяването на здравето на чревния тракт, укрепва имунната система и много човешки органи. Тайната е в уникалните протеинови съединения, които са в храната на насекомите. С други думи, съветваме ви да отидете и да започнете да хващате щурците и да ги ядете, категорични са учените.

Предприемчиви бизнесмени в Европа вече са се заели със създаването на ферми за кулинарни щурци. Такава ферма има и край беларуската столица Минск. Създател и собственик е Сергей Макаров, който по образование е режисьор.

По време на първите крачки в отглеждането на насекомите на няколко пъти променяхме състава на фуражите за щурците и четири пъти – технологията по тяхното отглеждане, споделя Макаров. Сега производството им надминавало с 5 пъти продукцията на най-успешната американска ферма за щурци.