Шумът (звън, бръмчене, бумтене) в ушите в никакъв случай не е безобиден симптом - той може да бъде ранен признак на опасни разстройства, включително хипертония и болест на каротидната артерия, предупреждават лекарите.

Обикновено хората обръщат внимание на шума в ушите в спокойна, тиха среда. Те описват това явление като голямо разнообразие от звуци - например бръмчене, свистене или досадно скърцане, подобно на това, което правят насекомите. Всичко това е шум в ушите - усещането в ухото на звуци, които нямат източници във външната среда.

Британски специалисти от NHS (National Health Service, UK National Health Service) призовават шумът в ушите да не се третира като нещо незначително. Той може да показва опасни нарушения, възникващи в организма, казват те пред Express.

Шумът в ушите може да е знак за негативни промени в кръвното налягане, сигнализиращ за развитието на хипертония, казват експертите.

Хипертоничната болест, характеризираща се с високо кръвно налягане, е често срещан здравословен проблем при хора над 40 години. Лекарите напомнят, че тази патология има тенденция да се развива дълго време без видими симптоми, като причинява увреждане на сърцето и мозъка.

Съществува връзка между появата на шум в ушите и развитието на хипертония, показва проучване, публикувано от Националната медицинска библиотека на Националните здравни институти на САЩ. Наличните данни сочат, че сред пациентите, които се оплакват от шум в ушите, разпространението на хипертония е над 44 процента.

Шумът в ушите може да сочи и развитието на такъв опасен процес като атеросклероза, който се характеризира с повишено отлагане на холестеролни маси вътре в артериите и скованост (калцификация) на съдовата тъкан. Този процес е свързан с повишен риск от инфаркти и инсулти.

С натрупването на холестерола основните кръвоносни съдове в близост до средното и вътрешното ухо губят част от своята еластичност и по този начин способността да се разширяват с всеки сърдечен пулс. Това води до повишено налягане на кръвния поток върху стените им, което прави ушите по-податливи на биенето на миокарда. Ако шумът в ушите ви прилича на пулсация, ритмично тупване, това може да показва атеросклероза, предупреждават експертите.

И накрая, опасните деформации на артериите също могат да бъдат причина за шум в ушите.

Стесняването или свиването на каротидната артерия или вена във врата (югуларна) може да доведе до бурен, нередовен приток на кръв, което води до шум в ушите, обясняват лекарите.