Пациентите с диабет тип 2 имат значително повишен риск от цироза и рак на черния дроб, сочат резултатите от проучване, проведено от екип учени от Лондонския университет „Куин Мери” и Университета в Глазгоу (Великобритания), публикувани в списание BMC Medicine.

Неалкохолната мастна чернодробна болест е доброкачествено заболяване, свързано с натрупването на мазнини в чернодробните клетки и се среща при повечето хора с наднормено тегло. Често заболяването протича без симптоми. В някои случаи, болестта преминава в по-опасна, агресивна форма - неалкохолен стеатохепатит, който е придружен от възпаление, увреждане на тъканите и нарушена чернодробна функция, като може да се развие в цироза и дори рак на черния дроб.

За да се определи кои пациенти с омазнен черен дроб са подложени на висок риск от стеатохепатит и неговите още по-сериозни, животозастрашаващи последици, учените анализирали данни за здравето на повече от 18 милиона души от Великобритания, Холандия, Италия и Испания.

Резултатите показали, че  болните с безалкохолно мастно чернодробно заболяване и/или стеатохепатит са значително повече, отколкото здрави хора, тези, които страдат от затлъстяване, хипертония и диабет тип 2. В същото време, наличието на диабет е най-точният показател за риска от преминаване към агресивна форма на заболяването. В случаите, когато неалкохолната мастна чернодробна болест е придружена от диабет тип 2, рискът от развитие на стеатохепатит е повече от два пъти. Резултатите от проучванията потвърждават още, че стеатохепатитът води до цироза и рак. Вероятността от диагноза "цироза" при тези пациенти се увеличава почти пет пъти, а "рак на черния дроб" - повече от три и половина пъти.

Бяхме изненадани, че пациентите с диагноза неалкохолната мастна чернодробна болест се оказаха значително по-малко от очакваното. Това означава, че сред повечето пациенти това „тихо“ заболяване остава неоткрито. То се потвърждава от факта, че за кратко време, при някои пациенти болестта бързо преминава в животозастрашаващ етап, т.е. диагнозата е поставена много късно, отбелязва ръководителят на изслудователския екип Уилям Алазави.