Фъстъците помагат за поддържане на клетките в стените на кръвоносните съдове и това им дава възможност да се запазят по-еластични и здрави, съобщават учени в Journal of Nutrition.

Учените доказват, че фъстъците понижават характерното увеличение на нивото на триглицеридите след хранене – този тип мазнини са свързани със сърдечно-съдовите заболявания.

След хранене нивото на триглицеридите в кръвта се повишава и това обикновено понижава способността на кръвоносните съдове да се разширяват. Фъстъците обаче предотвратяват прекаленото увеличение на триглицеридите в кръвта, което настъпва веднага след ядене. Този механизъм може да се обясни и с факта, че фъстъците влияят на еластичността на кръвоносните съдове, пишат авторите на изследването.

Те потвърдили изводите си чрез експеримент с участието на 15 здрави мъже с наднормено тегло и затлъстяване. Всички участници ядели фъстъчено брашно под формата на добавка към храната, а учените регистрирали нивото на липидите, липопротеините и инсулина през 30, 60, 120 и 240 минути след хранене. По този начин установили, че фъстъците влияят на нивото на триглицеридите, което се понижило с 32% в сравнение с контролната група, като не се отразява на другите биохимични показатели.

Учените се готвят да повторят изпитанията и с участието на жени.