Екип на УСБАЛО в Горна баня извърши уникална операция на 12-годишно момче със зловещата диагноза Сарком на Юинг. Туморът се намира в костния мозък на бедрото, което налага отстраняването на тази част от бедрената кост, която участва в движението на коленната става.

За пръв път у нас такава операция се прави само от български специалисти. В екипа на Клиниката по костна патология и обща ортопедия, ръководен от онкоортопеда д-р Кирчо Патрков са лекарите Петко Пенешки, Иво Димитров и Светослав Славчев.

Подготовката за операцията започва с химио – и лъчетерапия, която трябва да намали размерите на тумора и стопира на метастазите.

По време на операцията трябваше да отстраним тумора с прилежащата костна част, като целта ни беше да запазим крайника и неговата функционалност. Отстранихме 19 см от бедрената кост, като подходихме през коленната става, обяснява д-р Патриков. Дефектът е заменен с растяща модулна протеза, която се удължава с 1 мм дневно. Така кракът на момчето няма да изостава на дължина от здравия крайник. А когато растежът на костите на му спре, протезата ще бъде заменена с постоянна.

В момента момчето се чувства добре и скоро ще бъде изписано. Предстои следоперационен период с химиотерапия и едновременно с това и рехабилитация.

През това време родителите ще трябва да бъдат обучени да действат със специалния двигател, който праща импулси към приемателя в крака на детето.

Досега на такива операции у нас е присъствал винаги и инструктор от германската фирма, производител на протезите, който наблюдавал процеса. Такива са правилата на собствениците.

За пръв път тази операция се прави само от български специалисти, без присъствието на човек от фирмата. Което е признание за опитността и професионализма на българските онкоортопеди.

Стойността на операцията е равна на стойността на протезата, която в случая е 70 хиляди лева и се заплаща от Здравната каса. Останалото е безплатно, обяснява д-р Патриков.

Това, че се прави в България спестява разходите за пътуване на придружител извън България, за престоя му в чужбина, за хонорар на лекарите там, които досега са се поемали също от Здравната каса.

Опитните ръце на д-р Патриков са спасили преди това други две деца със същата диагноза.

На 14-годишно момче той и екипът му подменят цялата раменна кост с ендопротезиране на раменна и лакетна стави. Вече четвърта година момчето се чувства добре и живее пълноценно.

В другия случай се налага ендопротезиране на глезенна става. Успешната операция помага на детето да заживее нормален живот. Лекарите трета година следят растящата протеза, за да може след окончателното „порасване“ на пациента тя да бъде заменена с постоянна.

Такива растящи туморни протези в България са поставяни само в Университетската болница по ортопедия в Горна баня. Факт, който сам по себе си говори за квалификацията, подготовката и експертизата на специалистите от болницата.

Снимки: агенция БГНЕС