Грейпфрут. Вече сме писали за опасността от популярният цитрусов плод. Той взаимодейства с различни препарати, сред които дори лекарства срещу кръвно, статини, препарати за лечение на СПИН и средства, които предписват след трансплантация на органи. Опасността е в това, че грейпфрутът съдържа фуранокумарини – съединения, които блокират ферменти в червата, отговарящи за разрушаването на споменатите препарати. И това може да направи от много по-мощен ефекта от приема на лекарствата, като повиши нивото на препарата в кръвта.

Млечни продукти. Те могат да станат препятствие в борбата с инфекциите, понижавайки ефективността на някои антибиотици. В организма молекулите на някои препарати могат да се свързват с йоните на калция, образувайки в стомаха и в горната част на тънките черва неразтворимо вещество, което организмът не е в състояние да усвои. За да получите пълен ефект от антибиотика, трябва да го вземате един час преди или два часа след употребата на каквато и да е храна, съдържаща калций.

Пресни зелени зеленчуци. Те могат да отменят действието на варфарина и на други антикоагуланти. Витамин К, съдържащ се в спанака, цветното зеле и броколито може да намали ефекта от препарати срещу образуване на тромби и развитие на инсулти. Колкото по-тъмнозелен е зеленчукът, толкова по-голямо количество витамин К съдържа той.