Теглото на жената влияе на теглото на съпруга й, установиха датски учени от Университета в Орхус, като представили получените резултати пред участници в международния симпозиум на Европейската асоциация по изучаване на диабета, който се провежда в Португалия.

Датските учени анализирали данни за телесната маса при 3500 съпружески двойки на средна възраст 60 години. Учените разполагали и с данни за заболяванията от диабет в групата през последните 11,5 години.

При съпрузите на жените, които били с наднормено тегло, рискът от диабет тип 2 бил повишен с 1,21 пъти, установили експертите. Докато теглото на мъжа въобще не влияело на развитието на същото заболяване при съпругите им.

 Датските учени смятат, че откритите от тях взаимовръзки между теглото на съпругата и вероятността от поява на диабет при нейната половинка е лесно обяснима. Те се позовават на резултатите от друго изследване, проведено от британски социолози. В него се съобщавало, че жените определят семейното меню в 5 пъти по-често, отколкото мъжете.

По този начин мъжете на пълничките и ящни дами имат възможност редовно да преяждат по примера на съпругите си, което повишава и риска им от развитие на диабет.