Американски невролозите от Северозападния университет са установили, че може да се осъществи контакт с човек по време на дълбокия сън (или REM съня) - времето, в което той сънува. Фазата на дълбокия сън се характеризира с ярки сънища. Именно с тази фаза се свързват осъзнатите сънища - състояние, при което човек осъзнава, че спи и напълно преживява това, което е видял в сънищата.

И според последните изследвания в тази фаза на съня можете да общувате със спящия. Учените проследили мозъчната активност на 36 души, които често виждали осъзнати сънища в четири паралелни експеримента. Експертите се опитали да получат отговор от спящия човек, като пускали аудиозапис с въпрос или го предавали по морзовата азбука (използвайки светкавици и докосвайки тялото).

Последвалите истории от доброволците потвърждават, че те са чували или виждали въпросите, опитвайки се да отговорят на тях. Невролозите успели да дешифрират отговорите на въпросите, като анализирали движенията на очите и лицевите мускули на доброволците. Оказало се, че по време на осъзнатите сънища човек продължава активно да взаимодейства със заобикалящия го свят.