Бактерията Lactobacillus bulgaricus (LB), която дадохме на света, се свързваше основно с киселото мляко. Но светът вече залита сериозно по веганството. Тогава?

Отговор дава българинът Кирил Петков, който 100 години след откривателя на Lactobacillus bulgaricus д-р Стамен Григоров, накара светът за пореден път да заговори за България.

Става въпрос за българския ProViotic, по който лудна цяла Америка. Той е най-продаваната и скъпа хранителна добавка досега в Ню Йорк сред други 59 подобни продукта, които подпомагат имунитета. Пият го юпитата от Пето авеню в Манхатън, както и моделите на Victoria’s secret. Пристрастието си към българската добавка обявява самата Опра Уинфри, която пише рецензия за продукта в списанието си. А Wallstreet Journal, който е крайно подозрителен и критичен към такива добавки, посвещава цяла статия за качествата на българското чудо. 

Кирил Петков е завършил Harvard Business School, основател и преподавател е в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет, който е връзката му към Харвардския институт за икономически стратегии и конкурентоспособност, управляван от проф. Майкъл Портър.

 

- Защо ProViotic, г-н Петков?

Кирил ПЕТКОВ: Proviotic е леко изменено название на пробиотик, като V означава, че добавката е растителна (vegan) , не съдържа лактоза, соя, глутен и е подходяща за вегани, вегетарианци и за хора, нетолерантни към лактозата (млякото). Става въпрос за GLB44 - един от около 300-те щама на Lactobacillus bulgaricus, получен е от цветовете на високопланинско кокиче и се отглежда не в млечна среда, а изцяло в растителни сокове. - Как дойде идеята за създаването на пробиотик за вегани? Кирил ПЕТКОВ: Био и органик културата в Щатите е абсолютна мания. Още навремето, нашите прабаби подквасвали млякото като хвърляли в него цветове на ябълка или дюля.

Амбицирах се да открия кои са растенията, по които вирее Lactobacillus bulgaricus. Така с проф. Кондратенко от Genesis, която има патент върху щамове от бактерията, започнахме производството в София. ProViotic е от уникален продукт на българската млечно-кисела бактерия Lactobacillus bulgaricus (GLB44), който се извлича от цветовете на кокиче и се развива в среда от био зеленчуков сок. Изпробвахме върху различни плодове и зеленчуци и се оказа, че най-успешно се развива в морков.

- А после?

Кирил ПЕТКОВ: Продуктът се наложи на пазара само половин година след като приключи дългият етап на клинични проучвания, потвърждаващи ефективността му. След като учените от МУ и от БАН изследваха качествата на бактерията GLB44, резултатите от техните проучвания на свойствата на щама бяха потвърдени и от лабораторията на Harvard medical school. Следващият етап бяха опитите върху най-разпространените бактерии, които предизвикват чревни проблеми – Escherichia coli и Salmonella. Свързах се с проф. Иван Митов, ръководител на лабораторията по медицинска микробиология към МУ – София и със завеждащия лабораторията по млечно-кисели бактерии и пробиотици в Института по микробиология на БАН доц. д-р Светла Данова. Според нея точно този щам излъчва бактериоцини - белтъчно вещество, способно да убива вредните бактерии и да подпомага онези, които укрепват имунитета.

 - Много българските лекари предписват антибиотик за лечение на Helicobacter pylori - бактерията, която предизвиква язви. Вие твърдите, че ProViotic успешно се справя с бактерията и може напълно да измести антибиотиците.

Кирил ПЕТКОВ: Оказва се, че 95 % от хората в България имат Helicobacter pylori. Когато човек е здрав, имунната му система побеждава тази бактерия и не се предизвиква язва. Но когато се стресира или имунната му система отслабне значително, този Helicobacter почва да се развива в стомашната тъкан и предизвиква язва.

С професор Професор Кондратенко от фирмата Genesis laboratory, която има една от най-големите колекции на Lactobacillus bulgaricus, тествахме възможностите на GLB44 да избива патогени като Escherichia coli, Salmonella и Helicobacter pylori - бактерията, която предизвиква язви. Тестовете в България преминаха успешно.

Но за да ни разпознае американския пазар, изследвахме този щам и в Harvard medical school, където най-добрият професор в микробиологията Андрю Ондердонк го тества цяла година. „Вие сте открили нещо много по-специално от добавка. Вие имате пробиотик, който потенциално може да има абсолютно здравословни ефекти не просто защото подобрява чревната флора или имунната система, а защото директно избива патогенните бактерии, които предизвикват различни болести, без обаче да влияе на добрите лактобацили“, това беше авторитетното заключение на американския професор.

- Вие сте икономист. Стоите в основата на създаването на уникален фармацевтичен продукт. Но това едва ли е достатъчно. Кое Ви помогна за толкова бърз и успешен пробив на световния пазар?

Кирил ПЕТКОВ: Вероятно това, че познавам манталитета на американския потребител и знам как може да бъде убеден в качествата на един добър продукт. Не трябва да се правим на американци, за да продаваме в Америка. За да бъдем на пазара там, трябва да наблегнем на уникалността на това, което им предлагаме. А ние продаваме добре и в България. Може би именно защото тук е родината на LB и доверието към продукта е най-високо.

Реално българският пазар се нарежда на второ място след американския, а ръстът на дела на българския провиотик, реализиран от нашия дистрибутор Смартбио на пазара на пробиотиците е направо зашеметяващ. В добавките на пазара се слагат много изкуствени неща - магнезиеви стерати, силикати-продукти, които може даже да се намират в строителството и с тях пълнят хапчетата, за да добият добра форма и да не се овлажняват. Ние казахме, че нашият продукт няма да има нищо друго освен био зеленчуци и добрата бактерия и това е доказано и сертифицирано у нас.

Ние сме страната, открила първата пробиотична бактерия. Но светът ни я „завзе“. Измислянето на този подход и работата с най-добрите световни и родни капацитети, ни даде възможност през иновация да си възвърнем позициите в света.

 

ProViotic е първият български продукт, който се разпространява успешно от най-голямата американска аптечна верига CVS с капитализация от над $100 млрд. Българското чудо е по щандовете на 9600 аптеки на CVS във всички американски щати.

След пробива в САЩ производителят планира да продава добавката в Канада, Великобритания, а после и в целия Европейски съюз.

Близка цел са и азиатските пазари, тъй като според медицински проучвания около 70% от населението там е нетолерантно към лактоза.