Витамин С е важен витамин, който поддържа много функции на тялото, метаболизма и храносмилането. Възрастните имат нужда от 65 до 90 милиграма (mg), за да избегнат заболяванията и усложненията, причинени от неговия дефицит - остеопороза и анемия.

Храните, богати на витамин С са портокалите, доматите, лимоните, броколито, зелето, кивито, горските плодове, чушките. Хората с дефицит обаче може да се нуждаят от повече от препоръчителния дневен прием за подобряване на цялостното здраве.

Подобрява костната плътност

Установено е, че адекватният прием на витамин С подобрява костната плътност, като по този начин значително намалява риска от фрактури и заболявания, свързани с мускулно-скелетната система. Витамин С е особено важен за контролиране на появата на остеопороза, което води до загуба на растеж с възрастта.

Помага при производството на колаген

Витамин С помага при производството на колаген, като така предотвратява проблемите от липсата му - кървящи венци, рани по кожата и чупливи кости. Колагенът е важен компонент на костите, мускулите, кожата и сухожилията. Той действа като бариера, защитаваща различни органи на тялото и играе важна роля за поддържане на еластичността и здравето на кожата.

Подобрява метаболизма

Изследователи от Неаполския университет откриха, че витамин С помага за понижаване на кръвната захар и холестерола при хора с диагноза диабет тип 2.

Засилва имунитета

Като мощен антиоксидант, витамин С може да укрепи имунната система, да защити организма от патогени и свободни радикали, които причиняват заболяване. Освен това стимулира производството на бели кръвни клетки.

Облекчава симптомите на настинка

В проучване, публикувано в Базата данни за систематичен преглед на Cochrane, изследователите откриха доказателства, че приемът на витамин С намалява тежестта и продължителността на обикновената настинка.