Три седмици са достатъчни, за да могат совите да се превърнат в чучулиги, уверяват британските учени от Бирмингам и Съри в статия, публикувана в списание Sleep Medicine. Според учените, това е времето, необходимо да се преведе работата на биологичните часовници в нормален режим.

Совите са хора, които заради специфичната работа на вътрешните си биологични часовници, си лягат много късно и съответно стават много късно. Участниците в експеримента на учените си лягали средно в два и половина сутринта и се събуждат в единадесет часа преди обед.

Изследвания показват, че подобен режим на изместване на съня се отразява неблагоприятно както върху физическото, така и върху психичното здраве, увреждащо активността на мозъка и ефективността му. Навикът на късното събуждане сутрин не се вписва и в стандартния график на социалния живот, който се „настройва“ от будните от ранна утрин енергични чучулиги. Ето защо совите, принудени да стават рано, не спят редовно и страдат от дневна сънливост, което само увеличава негативните последици, включително и риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.

В експеримента на учените участвали 22 здрави човека, според хронотипа си - принадлежащи към  совите. В продължение на три седмици участниците трябвало да си лягат два-три часа по-рано от обикновено и да се будят два-три часа преди обичайното си време за ставане от сън. За тази цел завесите на прозорците всяка сутрин били вдигани, за да може дневната светлина свободно да влиза в стаята.

Вечер участниците не трябвало да включват ярки светлини в къщата и да затварят плътно завесите в спалнята. Времето за лягане и ставане било съобразено с това дали следващият ден е делник или празник. След събуждането участниците трябвало да закусват възможно най-скоро, винаги да обядват по едно и също време и да се въздържат от ядене след седем часа вечерта.

В резултат, без никакви лекарства, само чрез проста промяна в режима, биологичният часовник на совите бил „превъртян“ успешно. Бившите сови подобрили значително мозъчната си функция и физическото си състояние в най-трудните досега за тях сутрешни часове. Самите участници признават, че започнали да се чувстват по-добре не само физически, но и психически, като стресовото натоварване и симптомите на депресия отшумявали постепенно.