Половинчасова тренировка сутрин може да бъде толкова ефективен начин за смъкване на кръвното, колкото и лекарствата, отпускани по рецепта, сочи изследване на учени от Университета в Западна Австралия. Това се отнася както за мъжете, така и за жените в напреднала възраст и с наднормено тегло.

В изследването участвали 67 души (35 жени и 32 мъже) на възраст между 55 и 80 години с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване. Те участвали в три различни 8-часови схеми в случаен ред поне по 6 дни между всяха схема на поведение. Изследването се провеждало в лаборатории за стандартизация на резултатите, където участниците се хранели с една и съща храна в деня преди изследванията.

Първата схема на поведение се състояла от непрекъснато седене в продължение на 8 часа, докато втората схема била от 1 час седене, последвано от 30 минути тренировка на бягащата пътек, след което следвали 6,5 часа седене. Третата схема било от 1 час седене преди 30 минути ходене на бягащата пътека, след което следвало също 6,5 часа седене, което прекъсвало на всеки 30 минути за 3-минутно ходене със слаба интензивност.

Експертите измервали кръвното налягане и честотата на сърдечните съкращения на участниците за оценка нивото на адреналина в продължение на всяка осемчасова схема на поведение.

Резултатите показали, че средно кръвното налягане и особено систоличното при трениращите сутрин било по-ниско отколкото при тези, които не се занимавали със спорт. Ползата за жените била много по-голяма, когато те съвместявали утринната тренировка с чести прекъсвания за ходене през целия ден. За мъжете обаче нямало никакви допълнителни ползи от тези чести прекъсвания.