Количеството изпит алкохол е пряко свързано с нивото на физическа активност при човека. Това сочат резулатите от ново изследване на американски учени.

Специалисти от Центъра за поведение и здраве при Северозападния университет във Фейнбърг наблюдавали 195 души на възраст между 18 и 89 години, като всеки ден отчитали показателите им на физическа активност и употреба на алкохол.

Резултатите показали, че периодът, в който участниците са по-активни и в движението, и в пиенето на алкохол, е от четвъртък до неделя.

Обикновено от понеделник до сряда хората се ограничават да пият, но към четвъртък нивото на физическата им активност се повишава и заедно с това нараства и употребата на алкохол. Не бива обаче да се мисли, че активните хора пият повече алкохол, отколкото псивните. Графикът на употреба на спиртни напитки се променя в различните дни на седмицата, коментира ръководителят на изследователския екип Дейвид Конрой.

Кривата на графиката се разпределяла еднакво равномерно сред всички участници в изследването, независимо от нивото на физическа активност и от възрастта им. Изследователите допускат, че хората обичат да се награждават с няколко чашки за интензивната работа в началото на седмицата