Навикът да се пие вода по време на хранене често се нарича нежелан и вреден, като се смята, че течността разрежда стомашния сок. Руският лекар и телевизионен водещ Евгений Комаровски обяснява защо пиенето на вода с храната всъщност е полезно.

Не бива да се мисли, че пиенето на вода по време на хранене нарушава процеса на усвояване на храната, намалявайки концентрацията на храносмилателните ензими, казва д-р Комаровски. Според него няма нито едно сериозно проучване, което да докаже вредата от такъв навик.

Не бих казал, че пиенето на вода по време на хранене е лош навик. Много често хората имат недостиг на течности в тялото, което води до нарушаване на храносмилателния процес, обяснява д-р Комаровски.

Когато детето, например, пие вода по време на хранене и има недостиг на течности (например заради изсушения въздух в къщи от парното), течността е само от полза, подобрявайки усвояването на храната, коментира руският лекар.

Разбира се, има и случаи, когато организмът няма реална физиологична нужда от вода при хранене, тоест човек я пие просто, защото е свикнал да го прави. Тогава насилването, естествено, е излишно, добавя д-р Комаровски.