Настъпи ли пролетта, бързаме да разсъблечем палтата, тъмните пуловери и панталони и да се „вкараме“ в нещо по-свежо и жизнерадостно. Което да подчертае и фигурата ни, естествено. Но – ДЕЖАВЮ! Фигурата ни съвсем не е същата като през есента. А миналогодишният ни гардероб е отеснял катастрофално!

Изходът? Отново екстрено отслабване!

За това как да го направим, ще стане дума по-надолу.

Пролетта е оптималното време да започнем отслабване за лятото, ако обаче вземем предвид не само сезонните, но и нашите биоритми.

Сезонен биоритъм

През пролетта се повишава изработката на адреналин, който помага за изразходването на мазнини – тези от запасите в тялото ни. Адреналинът често е наричан „хормон на действието“, затова през пролетта ние усещаме подем, с желание се захващаме за нови проекти. Добрата нагласа, мотивацията за хармония на свой ред спомагат за още по-голямо изработване на адреналин. Организмът активно черпи енергията от мастните запаси и ние лесно можем да намалим употребата на храна. Получава се омагьосан кръг в добрия смисъл на думата.

Докато през есента ситуацията е противоположна – природата влиза в пауза, изработката на адреналин намалява.

ЗАПОМНЕТЕ: Максимумът на разграждане на мазнини става през април-май.

През пролетта природата сама ни помага, защото светлата част на деня се увеличава, времето се подобрява, ние щем-не щем, започваме да се движим повече. По-лесно ни е да спазваме диета с ограничаване на мазнините, захарта и другите прости въглехидрати. Всичко това пробужда организма ни към максималното използване на запасите.

Месечен биоритъм

Много жени са забелязали, че в началото на менструалния цикъл чувството за глад се появява по-рядко. В това време организмът се намира във властта на естрогените. Те ускоряват обмяната на веществата, повишават настроението, понижават апетита и помагат за изгарянето на мазнините. Скоростта на обмяната на веществата в първата фаза на цикъла е с 30% по-висока отколкото във втората.

Докато преди менструация е обратното, напада ни страшен апетит, тъй като във втората фаза на цикъла организмът се подготвя към възможна бременност. За това помага хормонът прогестерон. Една от неговите функции е натрупването на мазнини по бедрата, ханша и корема.

ЗАПОМНЕТЕ: Максималното разграждане на мазнини става на 7-12 ден от цикъла. А максималното натрупване – на 22-26 ден.

В първата фаза от цикъла и след приключване на мензиса - 7-10 ден до овулацията, стойте на редуцирана диета с калоричност до 1200 ккал. Така ще ви е лесно да издържите и смъкнете 1-2 килограма.

Във втората фаза на цикъла спазването на нискокалорична диета е безсмислено, тъй като има голяма вероятност от срив. Храненето трябва да е балансирано и разнообразно. Важното е количеството употребявани калории да е равно на количеството изразходвана енергия. В този период вие едва ли ще отслабнете. Главната ви задача ще е само да задържие килограмите си, постигнати през първата половина.

Седмичен биоритъм

През делниците ние ядем по-малко, докато по празниците похапваме повечко. В резултат на това в понеделник теглото ни е по-голямо от петъчното. Ако това става регулярно, за няколко години може да натрупаме до 10 кила, независимо от това, че през останалите дни сме се хранили умерено. Статистика на диетолози сочи, че така се държат 95% от хората, които имат проблеми с наднорменото тегло.

Този седмичен биоритъм е свързан с нашата природа – периодите, когато човек е бил гладен и активно търсел храна се редували с почивка и храна, когато той натрупва излишъци. Така се е получило еволюционно – когато малко се движим, повече ядем. И пълнеем…

ЗАПОМНЕТЕ: Максималното разграждане на мазнини става в понеделник-вторник, а максималното натрупване на мазнини – в събота и неделя.

Към седмичния биоритъм можем също да се приспособим. За много излежаването до обяд през почивните дни е далеч по-приятно от разходката. Ако обаче сте настроени сериозно да отслабвате, борете се с ленивостта си. Разходките, спортуването, масажът не само помагат за отслабване, те повишават и настроението! И помнете: седейки между четири стени, трудно устояваш да похапваш често.

Ежедневен биоритъм

Много хора казват, че от сутринта нищо не са слагали в устата. Но едва ли ще се намери някой, на който не му се иска да вечеря! Както е видно, на човек му е присъщ вечерният тип хранене. Нашите предци тръгвали да ловуват храна рано сутрин. В това време става изхвърляне на адреналин и норадреналин, които активират разграждането на мазнини и гликоген. Основната трапеза чакала „търсачите на храна“ чак вечерта. През това време встъпва в действие инсулинът, който съдейства за трупането на мазнини. Под въздействието на инсулин количеството глюкоза в кръвта намалява и ни се иска да ядем отново и отново. От гледна точка на еволюцията всичко това е правилно. Оцелявали тези, които успявали да натрупат повечко мазнини…

Когато храната станала много, диетолозите започнали да препоръчват на отслабващите да не вечерят. Но този съвет работи зле. Природата трудно може да бъде излъгана – отказът от вечеря често води до нощно опустошаване на хладилника. Особено забележимо е това в разтоварващите дни – сутрин се чувстваме отлично, през деня – търпимо, а вечерта – чисто мъчение, готов си да изядеш всичко.

ЗАПОМНЕТЕ: Най-активното разграждане на мазнини става от 7 до 9 сутринта, а натрупването им – от 18.00 до 21.00 часа.

Към дневните биоритми може лесно да се адаптираме. Нека закуската е скромна, но калорична. А вечерята – обратно, богата по обем, но лека. Идеалната вечеря е късче месо или риба (150 г) с ½ чаша гарнитура от картофи, пюре или макарони. И обилна зеленчукова салата с много лимонов сок в дресинга. Но – както препоръчват диетолозите – не и след 18.00!