Закоравелите самотни дами умеят да се радват на живота не по-малко от омъжените си посестрими. Това твърдят учени от Чикагския университет, стигнали до извода след изследване на 51 000 възрастни американци. Оказало се, че наличието на съпруг е важен фактор за щастие на дамите само до 60 години, но възрастта приравнява всички – възрастните жени, които никога не са встъпвали в брак, категорично отказвали да тъгуват.

Семейните хора са по-щастливи от овдовелите, разведените или самотните. Удивително изключение правят само възрастните дами, коментира социологът проф. Хари Ралф Ли.

Точната причина за този феномен е неизвестна, но е възможно неомъжените дами да са открили своя път към щастието в кариерата, приятелите, хобито или други членове на семейството.

Учените събирали данните за изследването си в продължение на 38 години. Участниците отговаряли на въпроса: „Чувствате ли се щастливи, достатъчно щастливи или нещастни?= А социолозите вземали предвид пола, възрастта и семейния статус на анкетираните.

Възрастните дами преживяват самотата по-добре, ако по-рано никога не са били омъжвани, категорично показват резултатите.

Изследователите били удивени откритието си, че нивото на щастие при жените, които никога не са живели в брак, е не по-различно от тона на техните семейни връстници. Тази тенденция не се оказала актуална за мъжете-ергени: с напредване на възрастта те все по-често се оплаквали от живота си, а нивото на щастие съответствало на показателите на разведените и овдовели техни връстници.

Общата идея е в това, че възрастните дами понасят самотата по-добре, ако никога не са имали брак. Не е ясно обаче, защо семейните хора се смятат за по-доволни от живота, тъй като присъствието на мъж или жена около теб не е гаранция за щастлив и мирен семеен живот, коментират учените.