Нощните кошмари тренират нервната система и я подготвят за възможни стресови ситуации, твърдят швейарски учени от Университета в Женева, според които мечтите са перфектният инструмент за преодоляване на засилената тревожност.

Учените провели експеримент с 18 доброволци, като проследявали мозъчна им дейност по време на сън. Доброволците били събуждани по няколко пъти през нощта с въпроси дали имат кошмари.

Вниманието на учените било привлечено от две области на мозъка, свързани с чувството на страх в съня. Това са островният лоб и предната цингулатна кора. Известно е, че островният лоб участва в оценката на емоциите при събуждане и се активира систематично, когато има чувство на страх. Предната цингулатна кора участва в подготовката на тялото да отговори на заплахата.

Проведен бил и втори експеримент, в който са участвали 89 души. В рамките на една седмица от тях се изисквало всяка сутрин да фиксират сънищата и изживените емоции през нощта. На доброволците били показвани изображения на насилие или природни бедствия. Обикновено подобни изображения биха предизвикали негативни емоции. Но колкото по-силен бил страхът, преживяван в съня, толкова по-малко островният лоб и предната цингулатна кора при участниите се активирали. Което значи, че тялото не се подготвяло за стрес.