Прахосмуквайте редовно у дома, тъй като прахът може да се превърне в истинско леговища на супер бактериите, алармират американски учени от Северозападния университет. Бактериите, живеещи в прахови частици, са се научили да обменят ДНК помежду си. И тези частици могат да носят ключа към резистентността към лекарства. Бактериите използват механизма на хоризонтален трансфер на гени, обясняват учените в The Daily Mail.

Извършен бил анализ на 166 проби от прах. Оказало се, че прахът е резервоар на гени, устойчиви на антибиотици. И тези гени са способни да се предават първоначално на абсолютно безопасни бактерии. Те вече излизат от праха, попадайки в човешкото тяло от супербактериите. И ако се развие инфекция, заболяването ще бъде трудно за лечение.

Като част от изследването били открити 183 различни гена за антибиотична резистентност. Те били потенциално резистентни към антибиотици, включително пеницилин и макролиди. 57 от тези резистентни гени са потенциално подвижни, тоест могат да бъдат прехвърлени на други бактерии. Експертите прогнозират, че до 2050 г. супербуните ще убиват 10 милиона души всяка година.