В статия в международното списание Scientific Report италианските учени от университета Констанц в Рим описват как могат да се засекат сигналите от обонятелните рецептори на плодовите мухи. Тези рецептори се активират в присъствието на миризма. Оказало се, че мухите могат не само да различават здравите от раковите клетки, но и да определят разликите между клетките на отделните типове рак.

Поразително е, че живо същество притежава невероятно висока чувствителност, от която са лишени дори „електронните носове“ или научните методи като газовата хромотография, разказва Джовани Галиций. Природните обонятелни системи могат много точно да определят и най-малките различия в миризмата между здравите и туморните клетки. Това вече било показано в експерименти с кучета, въпреки че данните все още не са достатъчни за прилагане на метода за медицински цели.

Молекулите на миризмата, съединявайки се с невроните-рецептори на „мустачките“ на мухите, водят към активизиране на тези неврони. Учените успели да разработят специална методика, благодарение на която може да се открият активните неврони, съчетанията на които са различни при въздействието на различни аромати. Активните неврони светят под микроскоп , благодарение на генетични модификации. В експеримента се провело сравнение на пет различни типа клетки на рак на гърдата, както и на здрави клетки. При всеки отделен случай била фиксирана различна активност на невроните.

По време на нашата работа успяхме не само да различим здравите от туморните клетки. Дори отделните типове рак на гърдата могат да бъдат разпознати с помощта на обонятелния апарат на „мустачките“ на плодовите мушици, обяснява Алия Людке от изследователския екип.

Учените се надяват резултатите станат основа за провеждането на по-нататъшни изследвания в областта на диагностиката на рака. Високата чувствителност на обонятелните рецептори, както и скоростта, с която можем да провеждаме такива тестове, позволява да се създаде евтин, бърз и много ефективен метод на диагностика. С негова помощ ще откриваме туморните клетки много преди лекарите да успеят да го направят със стандартните методи, категоричен е Джовани Галиций.