За да изглеждате харизматичен в очите на другите, трябва по-често да проявявате находчивост. Изводът е на австралийски учени от университета в Куинсленд. Участниците в изследването им, които реагирали бързо на въпросите, проверяващи ерудицията, и решавали задачите за зрително възприятие, се приемали от приятелите си като много по-харизматични от останалите, чиито реакции били по-бавни.

Резултатите не зависили от нивото на интелекта на участниците и от други техни личностни черти, пише Business Standard. Социалният интелект е много повече от простото знание как да постъпваме правилно. Негови важни компоненти са също способността за прилагане на знанията в практиката и бързият ум, коментира ученият Уйлям фон Хипъл.

Това, което обединява харизматичните лидери, музикантите и други известни личности, е тяхната находчивост, казва ученият. Затова Хипъл се заел да изучи връзката между тези качества.

Находчивостта обаче не била свързана с другите социални навици, като умението да се разрешават конфликти или способността правилно да се интерпретират чувствата и емоциите на други хора.