Не само храната, но и напитките могат да окажат значително влияние върху диабета и кръвната захар. Най-добри за хората с диабет са нискокалоричните напитки, които могат да предотвратят колебанията в кръвната захар, коментират експертите и посочват кои са те.

Зелен чай. Според специалистите консумацията му намалява инсулиновата резистентност, помага в борбата с други проблеми, свързани с диабета - затлъстяване, сърдечно-съдови нарушения, висок холестерол и кръвно налягане.

Има проучвания, които показват, че пиенето на до 6 чаши зелен чай на ден може да намали риска от развитие на диабет тип 2. Но избягвайте да добавяте подсладители към него, съветват лекарите.

Умерени дози черно кафе. Те също могат да бъдат полезни за понижаване на нивата на кръвната захар и предпазване от колебания. Препоръчва се да се използват до три чаши на ден без мляко, сметана или захар.

Зеленчуков сок. За да го приготвите, смесете зелени листни зеленчуци, целина или краставици в блендер. Този сок може да се смеси с домат или да добавите към него няколко плодове.