Американските астронавти от програма „Аполо“, посетена на изучаване на Луната, имат сърдечно-съдови проблеми, заяви американският учен Майкъл Делп от университета във Флорида.

Според учения над 43% от участниците в програмите, обиколили или кацнали на повърхността на Луната, умрели от инфаркти и други сърдечно-съдови проблеми. Това е 4-5 пъти повече, отколкото нивото на смъртност от подобни заболявания сред останалите астронавти.

Виновна за това е космическата радиация, изяснил ученият. Ние знаем много малко за това как космическата радиация влияе на човешкото здраве и особено на човешкото сърце. Изследването ни даде първата възможност да оценим какви са негативните ефекти от това излъчване върху организма ни. Опитите върху мишки показаха, че космическото лъчение действително вреди на здравето на кръвоносните съдове, пояснява ученият. 

Изследването показало още, че в Космоса артериите и вените губят възможност нормално да се свиват и разширяват, което води до прилив на кръв в мозъка или до проблеми с нормалното му снабдяване с кислород.

Делп разкрил една от най-интересните медицински загадки на „Аполо“, поставяйки мишките в условия, приличащи на тези, в които се намират астронавтите. При всички опитни животни се развили същите сърдечно-съдови заболявания, от които страдат и умират хората.