Повръщането може сериозно да нарани храносмилателната система, предупреждават медици. Daily Mail съобщава за инцидентът с 37-годишен американец, който едва не умрял за

ради разкъсване на хранопровода, причинено от силно повръщане. Мъжът почувствал остра болка в стомаха и гърдите, започнал да се задушава по време на състезанието за издръжливост (дължина на пистата - 160 километра).

В началото лекарите предположили, че получава сърдечен удар. Рентгеновата снимка обаче показала, че хранопроводът (Синдром на Бурхаве) на жертвата е разкъсан. Причината била в повръщането. Подобни случаи са изключително редки - около 3 на милион. Синдромът може да причини смърт само след няколко часа (една трета от жертвите умират).

Според статистиката, Синдромът на Бурхаве обикновено се наблюдава при хората, които са консумирали твърде много алкохол или са яли твърде много храна. Единственият вариант за лечение е операция, която коригира нарушението на физическата цялост на хранопровода. Между другото, до 96% от бегачите на дълги разстояния се оплакват от проблеми от стомашно-чревен характер.