Антитела срещу SARS-CoV-2, които са по-ефективни от тези, използвани в терапията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, идентифицираха руски учени от Сибирския клон на Руската академия на науките. Според ръководителя на Руската академия на науките Александър Сергеев, са идентифицирани три антитела, които имат константа на свързване (с вирусни частици) по-голяма от съответните стойности в първите два американски припорото, вече регистрирани от Regeneron.

Тези антитела имат много сериозен потенциал за производство на лекарства на тяхна основа, казва Сергеев. Припомнете си, че миналата година експериментално лекарство от Regeneron беше дадено на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Инструментът представлява смес от моноклонални антитела. Днес цената на един ден терапия е 2000 евро.

В близко бъдеще резултатите от тестове на терапевтично моноклонално антитяло срещу SARS-CoV-2, създадени от Института по биоорганична химия на Руската академия на науките, руската компания Pharmsynthez и международната биофармацевтична компанията HifiBio Therapeutics, ще бъде прехвърлена към Министерството на здравеопазването, заявил Сергеев.

Междувременно Университетът Рокфелер разкри две антитела към SARS-CoV-2 протеина на коронавирус, за които е доказано, че неутрализират вируса in vitro и при животински модели. Тези две антитела показват активност срещу няколко известни мутантни версии на SARS-CoV-2. Според учените съвместното им въвеждане може да намали вероятността от неуспешна терапия. Двете антитела са уникални поради тяхната продължителност на действие и висок афинитет към шип протеина.

Също така стана известно, че Университетът Рокфелер и Бристол Майерс Скуиб са сключили споразумение, съгласно което компанията ще получи ексклузивен глобален лиценз за разработване, производство и пускане на пазара на описаната двойка антитела. Тези антитела ще се предлагат на пазара като терапевтична и превантивна мярка срещу COVID-19.