Това сочи статистиката за Европа и Северна Америка, на чиито територии подрастващите започнали да живеят значително по-добре от връстниците си преди 10 години. Изследването е проведено от Световната здравна организация, където събрали данни от 40 страни за периода 1994-2010 години.

Съдейки по резултатите на многобройните анкети, за тези 16 години младежите започнали да ядат повече плодове и зеленчуци. Повишила се е и частта на млади хора, които следят за физическата си форма и хигиена. Много от тях успешно общуват с родителите си. А процентът на подложените на насилие и унижения в училище, намалял значително.

Тези закономерности обаче не са валидни навсякъде. От 2002 до 2010 години например частта на физически активните млади хора намаляла в Русия, Литва, Чехия, Дания, Шотландия, Словения и Швейцария. В 12 от 20 държави за същия период се е повишил процентът на подрастващите, които приемат обезболяващи. Това основно се случва в страните, където за последните 10 години са влезли в икономическа криза.

И въпреки това общите резултати са обнадеждаващи – от средата на деветдесетте на миналия век до наши дни в света са станали повече добри промени, отколкото лоши, коментират експертите на СЗО.