Една сурова глава лук дневно е достатъчна, за да понижи нивото на холестерола и съкрати значително риска от поява на тромби, открили австралийски учени. А техни японски колеги са уверени, че лукът подмладява мозъчните клетки.

За сърцето

Знаем, че излишъкът на холестерол води до заболявания на черния дроб и уплътнение стените на артериите, което повишава риска от сърдечен пристъп.

Само една глава лук може да понижи нивото на холестерола и понижи значително риска от поява на тромби. Тестовете с лук били проведени върху свине, чиято храносмилателна система е сходна с човешката.

Сега учените се опитват да определят и изолират тъкмо тези биологично полезни за сърцето съединения. Когато успеят да го направят, австралийските изследователи ще проведат повторни опити върху животни. Едва след това ще могат да тестват полезните компоненти върху хора.

Експериментът се е провел от същата група специалисти, които по-рано изобретиха начин за увеличаване обема на полезните съединения в чесъна при отглеждането му.

За мозъка

Активните и леко усвояеми серни съединения, съдържащи се в лука пречистват мозъка, забавяйки неговото стареене, твърдят японски учени.

Попадайки с кръвта в мозъка, серните съединения подмладяват неговите клетки и стимулират дейността им. Резултатът от това е възстановяване на паметта, както и повишаване на възприемчивостта към положителните емоции.

Специалистите препоръчват да употребяваме размачкан на пюре лук с мед в пропорции 1:1. Средството помага на възрастните хора, склонни към склероза.