Учените нарекоха 47,2 години най-лошата възраст за жителите на развити страни като Япония или Холандия. Това е същата криза на средната възраст, за която учените спорят толкова често. Някои твърдят, че тази концепция е измислена, докато други са сигурни, че кризата наистина съществува.

Сега се оказва, че наистина има етап от живота, в който човек се чувства най-нещастен. В развиващите се страни това се случва след 48, 2 години, твърдят учените от Колежа в Дартмут, ръководени от професор Дейвид Бланчфлауър. Самият той винаги е изпитвал удовлетворение от живота, но вярва, че това чувство се развива в спирала на буквата U, наречена още крива на щастието.

Бланчфлауър създал богата база данни и открил кривата на щастието сред жителите на 132 държави. Въпреки че траекториите на тези криви варирали и силно се разминавали в различните страни, основата оставала същата. Например сред американците нивото на щастие от безкрайният оптимизъм на 18-годишните се понижавал до средна възраст. Спадането се забавяло малко към 30-те години, но след това отново се ускорявало чак до 50-те.

Базата данни на професора съдържа само резултатите от наблюдения, но не и обяснения на феномена на кризата в средната възраст, пише MarketWatch. А други експерти многократно подчертават, че тази криза е характерна не само за хората, но дори и за шимпанзетата.

Това се случва заради промяната в житейските ценности, някои амбиции, които не са били реализирани или остават на заден план. Е, след 50 години удовлетворението от живота започва да се увеличава отново, което се случва чак до дълбоката пенсионна възраст, когато животът започва да се отравя от старческата слабост и болестите, коментират експертите.